You are currently viewing Treeniohjelma polvivaivoihin – 8 liikettä, joilla vahvistat lihaksia polven ympärillä

Treeniohjelma polvivaivoihin – 8 liikettä, joilla vahvistat lihaksia polven ympärillä

Kun polvia särkee ja jomottaa, liikunta ei välttämättä ole ensimmäinen mieleen tuleva asia. Liikunnan harrastaminen on usein kuitenkin vielä tavallistakin tärkeämpää polvivaivoista kärsiville. Esimerkiksi polven nivelrikossa juuri liikunnalla ylläpidetään jalkojen normaalia liikkuvuutta. Liikunnan hyödyt polvivaivaiselle ovat moninaiset: liikunta pitää yllä tervettä aineenvaihduntaa, auttaa painonhallinnassa ja vahvistaa polvea tukevia lihaksia vähentäen näin polviniveleen kohdistuvaa rasitusta.

Olen koonnut tähän blogitekstiin harjoitusohjelman, jota noudattamalla saat vahvistettua jalkojesi lihaksia erityisesti polvivaivoja ajatellen. Ohjelman liikkeet on valittu niin, että niiden tekeminen olisi mahdollisimman helppoa ja kivutonta myös henkilöille, joiden jalkojen liikkuvuus on rajoittunut. Ohjelmaa voi hyödyntää esim. polvileikkauksesta toivuttaessa tai polven nivelrikon hoidossa – varmistathan kuitenkin aina lääkäriltäsi, että liikkeet soveltuvat sinulle. 

Muutamia huomioita, ennen kuin aloitat treenaamaan

 • Aloita rauhassa. Lisää kuormitusta pikku hiljaa. Ei maksimisuorituksia.
 • Lämmittele jalat hyvin. Kuuntele kipua treenin aikana. Lopeta heti, jos polveen sattuu.
 • Muista lihashuolto. Venyttele jalkoja muutama tunti treenin jälkeen ja käy säännöllisesti hieronnassa.

Treeniohjelma polvivaivoihin

1. Jalkojen suorana nosto selinmakuulla

 • Vahvistaa etureisiä ja lonkankoukistajia.
Katso video

2. Reiden koukistus seisten

 • Tässä liikkeessä rasitus kohdistuu pääasiassa takareiden lihaksiin.
Katso video

3. Jalkojen suorana nosto taakse

 • Vahvistaa sekä pakaroita, että takareiden lihaksia.
Katso video

4. Lantionnosto

 • Erinomainen liike pakaralihaksille.
Katso video

5. Kyykky tai puolikyykky

 • Jalkakyykky on tehokas liike koko alavartalolle. Se vaatii kuitenkin melko hyvää liikkuvuutta polvien osalta. Jos et pysty tekemään normaalia kyykkyä, kokeile puolikyykkyä.
Katso video

6. Penkille nousu

 • Vahvistaa reisiä ja pakaroita. Kehittää mukavasti tasapainoa, joka on todella tärkeää polven asentojen hallinnassa.
Katso video

7. Yhden jalan dippi

 • Erittäin tehokas liike varsinkin etureidelle. Tämä liike kannattaa tehdä tuen kanssa esim. seisomalla tuolien välissä.
Katso video

8. Päkiöille nousu

 • Hyvä perusliike pohkeille.
Katso video

Kuinka paljon on tarpeeksi?

En ole laittanut treeniohjelmaan liikkeiden toistomääriä, koska liika tuijottaminen näihin voi johtaa helposti harhaan. Jokainen liike tulisi tehdä omaa kehoa tunnustellen ja polven kunnon sallimissa rajoissa. Kuten alussa mainitsin, on parempi aloittaa rauhassa ja lisätä sitten hiljalleen rasitusta ja toistomääriä. Aloita siis pienellä toistomäärällä ja lisää toistoja esim. viikottain.

Voit myös lisätä treenikertoja jalkojesi vahvistuessa. Alussa voit käydä treeniohjelman lävitse esimerkiksi kerran viikossa ja katsoa, miten se vaikuttaa polviisi. Jos treeni ei aiheuta merkittävästi kipujen lisääntymistä, voit lisätä harjoituskertojen määrää seuraavalla viikolla kahteen jne. Täsmällinen harjoitusmäärää riippuu tietysti kunnostasi ja muun harjoituksen määrästä. Voit kuitenkin pyrkiä pitkällä tähtäimellä 3-5 treenikertaan viikossa.

Mitä kipuun tulee, muista käyttää tervettä järkeä: pieni kipu treenin jälkeen tai seuraavana päivänä on ihan luonnollista – kovempi kipu on taas merkki liian kovasta harjoittelusta. Täysin terveetkin henkilöt kokevat ajoittain kipuja urheillessaan. Lihakset voivat joskus tulla todella aroiksi kovan lihastreenin jälkimainingeissa. Jos kipu on kuitenkin häiritsevän kovaa ja/tai se kohdistuu erityisesti polviniveleen (tai jalan jänteisiin), lopeta tällöin treenaaminen välittömästi ja analysoi, mikä kivun on aiheuttanut. Oletko treenannut liian kovaa vai ärsyttääkö kenties jokin yksittäinen liike polveasi? Jos kipu jatkuu tai polvi turpoaa/jäykistyy, mene viipymättä lääkäriin.

Älä unohda aerobista liikuntaa

Lihaskunnon lisäksi polvivaivoista kärsivän on tärkeää huolehtia myös aerobisesta kunnostaan. Aerobinen liikunta antaa paitsi kestävyyttä jalkojen lihaksille, se myös auttaa painonhallinnassa. 

Hyviä lajivaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

 • kävely
 • pyöräily
 • crosstrainer
 •  uinti
 • jooga
 • vesijumppa

Lue lisää vinkkejä polven nivelrikon hoitoon.

Tiesitkö, että myös hieronnasta on tutkitusti apua mm. polven nivelrikon hoidossa? Säännöllisellä jalkojen hieronnalla voidaan vähentää polvikipuja ja parantaa jalkojen liikkuvuutta.

8 Comments
vanhin
uusin
Inline Feedbacks
View all comments
Rasa Nyman
11 kuukautta sitten

Tosi hyödyllinen, selkeä treeni.
Kiitos paljon ❣️

Marjo-Riitta
10 kuukautta sitten

Järkevän tuntuiset ohjeet. Liikuntarajoitteisena pystyn tekemään noista melkein kaikki.

Erika Laine
10 kuukautta sitten

Hei
Selkeimmät ja parhaat ohjeet, jotka olen nähnyt! Polvi leikattu 8 kertaa, mm. osteotomia tehty ja tekonivel laitettiin 2016.
Kiitos!

Eeva
29 päiviä sitten

Hei kysyn viisaimmilta. minulla on polvessa kuluma ja kysyn onko erkosoutu laite hyväksi vai pahemmaksi, laite on kotona. Olen kiitollinen neuvoista. t. Eeva