You are currently viewing Tenniskyynärpää ja golfkyynärpää eivät ole pelkästään urheilijoiden vaivoja

Tenniskyynärpää ja golfkyynärpää eivät ole pelkästään urheilijoiden vaivoja

Tenniskyynärpää (lateraalinen epikondyliitti) ja golfkyynärpää (mediaalinen epikondyliitti) ovat kaksi hyvin samantyyppistä vaivaa. Golffarin kyynärpääkipu tuntuu kyynärpään sisäsyrjässä ja tennispelaajan kipu taas kyynärpään ulkosyrjällä. Kummassakin vaivassa on kysymys ylirasituksen aiheuttamasta tulehdustilasta olkaluun nivelnastoissa, joihin kyynärvarren lihakset kiinnittyvät.

Nimistään huolimatta molempia ongelmia esiintyy myös henkilöillä, jotka eivät harrasta kyseisiä lajeja. Esim. tenniskyynärpää on hyvin yleinen remonttia tekevien keskuudessa – vasaroinnin ja ruuvaamisen vaatima käden puristusvoiman käyttö nimittäin ylirasittaa ranteen ja sormien ojentajajänteitä. Myös näyttöpäätetyöskentely on yksi yleinen vaivan aiheuttaja. Golfkyynärpään voi vastaavasti syntyä missä hyvänsä tehtävässä, jossa ranteen koukistajia rasitetaan liikaa.

 

Tenniskyynärpää vai golfkyynärpää?

Molemmissa vaivoissa käsi on melko oireeton levossa. Sen sijaan mailaan tarttuminen tai esim. kahvikupin kannattelu saa aikaan todella kovan kivun, joka säteilee olka- ja/tai kyynärvarteen. Kivun pääasiallinen kohta on golffarilla kyynärpään sisäsyrjän nivelnastassa, jonka pitäisi aristaa selvästi painettaessa. Tenniskyynärpään kipu tuntuu puolestaan kyynärpään ulkosivulla olevan kyhmyn seudulla. Tenniskyynärpäässä varsinkin sormien puristaminen nyrkkiin kyynärnivel suorana tuottaa kipua. Kummassakin vaivassa käden puristusvoima on yleensä selvästi heikentynyt ylirasitustilasta johtuen.

A Tenniskyynärpää, B golfkyynärpää.

Kyynärpääkivun hoitaminen

Vaihe 1 – kivunlievitys ja lepo

Koska molemmissa edellä kuvatuissa tiloissa syynä on käden ylirasitus, on ensimmäinen vaihe hoidossa aina rasituksen minimointi ja lepo (1-2 viikkoa). Kipukohtaa voi lisäksi hoitaa pyyhkeeseen tai teepaitaan käärityllä jääpussilla noin 10 minuutin jaksoissa parin päivän ajan. Kipulääkettä voi ottaa tarvittaessa.

Vaihe 2 – lihasten hieronta, venyttely ja vahvistaminen

Akuutin vaiheen jälkeen kyynärvarren lihaksia kannattaa alkaa aktivoimaan asteittain. Jos yläraajojen voimataso on heikko, käsivoimia kannattaa alkaa lisäämään hiljalleen asiantuntijan suunnittelemalla ohjelmalla. Tässä vaiheessa kuvaan astuvat myös lihasten venyttely ja hieronta. Hieronnassa koko käsivarren alue käsitellään – apuna käytetään normaalien hierontatekniikoiden lisäksi vipuvarsitekniikoita ja ravistelua. Vaivan hoitaminen vaatii yleensä useamman hierontakerran.

Vaihe 3 – tekniikka ja ergonomia kuntoon

Ylirasitustila voi syntyä täysin oikeastakin tekniikasta huolimatta, mutta usein virheelliset lyöntitekniikat esim. golfissa lisäävät käsien rasitusta. Vastaavasti vaivan kotinikkaroinnilla saanut on todennäköisesti käyttänyt työkaluja epäergonomisesti. Oli vaivan taustalla mikä tahansa toiminta, on tärkeää pyrkiä hyvään tekniikkaan ja ergonomiseen työasentoon – tällä tavalla voi vähentää merkittävästi käden kuormitusta eri tilanteissa. Myös oikein ajoitetut tauot ja kyynärvarren venyttelyt ovat tärkeitä. On myös olemassa kyynärnivelen alapuolelle käden ympärille kiinnitettäviä sidenauhoja (epikondyliittituki), jotka vähentävä nivelnastan seudulle tulevaa rasitusta.

Jos kyynärpään kivut eivät hellitä näillä konsteilla, hakeuduthan lääkärin vastaanotolle.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments