You are currently viewing Paljon puhutut triggerit – mitä ne oikeastaan ovat?

Paljon puhutut triggerit – mitä ne oikeastaan ovat?

Moni on kuullut sanan ”triggerpiste” hieronnan yhteydessä. Mutta, mitä triggerit täsmällisesti ottaen ovat, ja kuinka niitä voidaan hoitaa hieronnalla? Selvittelen näiden mystisten pikku pisteiden olemusta tässä kirjoituksessa.

Solmuja lihassäikeissä

Yksinkertaisesti sanottuna, triggerit ovat pieniä lihaksiin muodostuneita solmukohtia. Triggerpisteen voi tuntea sormenpäillä tunnustellessa pienenä pallukkana lihaksessa. Piste ei välttämättä arista (esim. latentit triggerpisteet), mutta sen painamisen pitäisi tuottaa jonkinlainen heijaste toisaalla kehossa – tätä voidaan pitää hyvänä kriteerinä triggerpisteen tunnistamisessa. Joillakin ihmisillä heijaste tuntuu pistelynä, toisilla taas puutumisena – myös heijasteiden täsmälliset paikat ovat yksilöllisiä, vaikka lihasten yleiset heijastealueet tunnetaankin.

Triggereiden synty liittyy lihasten aineenvaihduntaan. Arkielämässä lihassyihin syntyy jatkuvasti pieniä mikroskooppisia repeämiä muun muassa treenin, venyttelyn ja traumojen vaikutuksesta. Lihasten palautuessa keho korjailee nämä repeämäkohdat tehden niistä entistäkin vahvempia – muun muassa tähän perustuu treenin lihaksia vahvistava vaikutus. Korjausprosessissa lihassäikeet saattavat kuitenkin jäädä paikallisesti supistuneeseen tilaan muodostaen tälle kohtaa pienen ”solmun”.

Yksittäiset lihassolut ovat kireinä

Puhe lihassolmuista on tietysti vain kielikuva asian yksinkertaistamiseksi. Täsmällisempi kuvaus triggereistä edellyttää hieman taustatietoa lihasten rakenteesta. Kehomme lihassolut ovat ryhmittyneet solukimpuiksi, joita ympäröi sidekudoskalvo. Vastaavasti vierekkäiset solukimput muodostavat yhdessä itse lihaksen. Tätä taustaa vasten triggerit voidaan nähdä yksittäisinä supistuneina lihassoluina suuremmassa, muuten toimivassa lihassolukimpussa. Vaikka siis lihas saattaa muuten olla täysin pehmeä ja toimiva, sen sisällä saattaa kuitenkin piillä pienempiä ongelmasäikeitä, jotka ovat kireitä ja tuottavat näin ollen kipua esim. venyttämällä paikallisia jänteitä ja ligamentteja.

Triggeri-ilmiön taustalla olevista kemiallisista mekanismeista ei ole täyttä yhteisymmärrystä tällä hetkellä, mutta yhden teorian mukaan triggerit syntyvät liiallisen asetyylikoliinin kertymisestä solmukohtaan. Luurankolihasten ohella asetyylikoliinia löytyy hermostosta, jossa se toimii yhtenä tavanomaisista välittäjäaineista. Asetyylikoliini avaa lihassolujen solukalvon ionikanavia, mahdollistaen näin hermoimpulssien välittymisen lihakseen ja yhä edelleen lihaksen supistumisen.

Liiallisina pitoisuuksina asetyylikoliini voi kuitenkin aiheuttaa paikallisia pysyvämpiä lihassolujen polarisoitumisia – toisin sanoen pysyvämpiä kireystiloja yksittäisissä soluissa. Pitkäaikaisesti kiristyneet lihassolut ja kohonneet asetyylikoliinitasot puolestaan huonontavat verenkiertoa ja lihassolujen energiansaantia tuottaen samalla yhdisteitä, jotka herkistävät lähellä kulkevia hermoja kiputuntemuksille.

Miten triggereitä hoidetaan?

Helpoin tapa hoitaa Triggerpisteitä on käydä asiantuntevalla hierojalla. Triggereihin erikoistunut hieroja, kiropraktikko tai fysioterapeutti löytää oikeat pisteet ja osaa avata ne oikealla painamistekniikalla. Vaikka toimenpide kuulostaa yksinkertaiselta, sen onnistuminen riippuu täysin hoitavan henkilön osaamisesta. Liian lyhyt painallus jättää triggerin todennäköisesti aktiiviseksi ja liian pitkä tai liian suurella voimalla tehty painallus taas saattaa pahimmillaan jopa ärsyttää triggerkohtaa entisestään. Oikein tehtynä hoito kuitenkin auttaa lähes välittömästi ja tuntuu selkeänä helpotuksen tunteena kipualueella.

Triggerit tavallisen hieronnan tehostamisessa

Triggerpisteiden käsittely tehdään tavallisen hieronnan yhteydessä ikään kuin erikoistekniikkana niille alueille, joihin tavallinen hieronta ei riitä. Vaikka tavallinen hieronta auttaa moniin vaivoihin, se ei helpota triggereistä johtuvaa kipua. Tämä johtuu triggerpisteiden heijastelu-luonteesta: kipu sattaa tuntua selkäkipuna tai polvikipuna, vaikka kipua aiheuttava kireystila olisikin jossakin aivan muualla. Tällaisessa tilanteessa pelkkä kipukohdan käsittely ei poista ongelman juurisyytä. Triggerhierontaa voidaan hyödyntää monissa vaivoissa kuten plantaarifaskiitissa.

Triggerit etsitään tunnustelemalla lihaksia sormenpäillä. Usein triggerin löytyessä tapahtuu lihassäikeessä ns. nykäysvaste. Nykäys johtuu lihasjuosteen tahattomasta supistumisesta. Triggerin löydyttyä hieroja kohdistaa pisteeseen syvän paineen ja pitää sitä yllä noin 10 sekuntia tai pidempään. Tekniikka aiheuttaa hetkellisesti verenkierron estymistä triggerkohdassa. Vastaavasti paineen poistuttua kohdasta, lihassäikeeseen syöksähtää runsaasti verta nopeuttamaan paikallista aineenvaihduntaa. Joskus triggerpisteeseen voidaan käyttää lisäksi syvää käsittelytyöstöä, jossa pistettä hierotaan kohtailaisella paineella lihasjuosteen suuntaisesti lyhyillä toistoilla.

Varaa hieronta-aikasi ja tule katsomaan tarvitsetko triggerkäsittelyä ongelma-alueellesi.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments