You are currently viewing Purentahieronnalla eroon päänsäryistä

Purentahieronnalla eroon päänsäryistä

Mitä on purentahieronta ja miten se tehdään? Käsittelen postauksessani tätä hieronnan uutta tulokasta, joka herättää monenlaisia mielikuvia. Kerron, mihin vaivoihin purentahieronta auttaa, ja mitä lihaksia hieronnassa käsitellään. Lopussa annan myös ohjeet suun lihasten vahvistamiseen.

Purentahieronta on nimensä mukaisesti hierontaa purentaan osallistuville lihaksille. Hieronta tapahtuu pääsääntöisesti selinmakuulla ja leukalihasten lisäksi käsitellään kaulan ja pään lihaksia. Mikäli asiakas haluaa, voidaan leuan ja suun lihaksia hieroa myös suun sisäpuolelta kumihanskoilla – tällä saadaan todella paljon lisätehoa käsittelyyn. Purentahieronnasta on apua monenlaisiin vaivoihin. Yleisimpiä syitä hierontaan tulemiselle ovat bruksismi (tiedostamaton/tahdosta riippumaton hampaiden narskuttelu), leukakipu, rasittunut ääni, kaulan ja niskan kivut sekä päänsärky.

Purentaongelmat monen säryn taustalla

Usein unohdetaan, kuinka läheisesti leuan lihaksisto liittyy koko päänalueen lihastoimintaan ja esimerkiksi ryhtiin. Leuka, kaula, niska ja pään lihakset muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden, jossa eri osa-alueiden lihasten tulisi olla hyvässä tasapainossa. Jos yhden osa-alueen lihakset ovat heikot tai ylikuormittuneet, ongelma heijastuu helposti myös ryhmän muihin lihaksiin. Muun muassa niska- ja päänsärky sekä huimaus liittyvät usein leukalihasten jumeihin tai purentavirheisiin. Moni hierontaan tuleva saattaakin yllättyä, kun hieroja ehdottaa jumisten niskojen hoitoon myös purentahierontaa.

Kroonistuessaan leukalihasten jännitykset aiheuttavat ikävän tapahtumaketjun: jännittyneiden leukalihasten aineenvaihdunta hidastuu ja kivut pahenevat leuoissa. Leukakipu saa puolestaan kasvojen lihakset jännittymään ja näissäkin aineenvaihdunta alkaa heikkenemään. Pitkään jatkuessaan ongelma-alue laajenee samalla logiikalla koko pään ja niskan alueelle. Kivut ovat yleensä luonteeltaan jomottavia ja junnaavia – ne eivät niinkään tunnu kovina vihlaisuina vaan ennemmin jatkuvana hermoja kiristävänä kiusana.

Yleisiä oireita:

  • päänsärky

  • migreeni

  • niskasärky

  • leukasärky

  • korvasärky

  • kasvosärky

  • huimaus

Ketkä kärsivät:

    • bruksaajat

    • puhetyöläiset

    • laulajat

    • puhallinsoittajat

    • päätetyöläiset

    • viittomien käyttäjät

    • stressaajat

Purentahieronta auttaa lihasperäisiin vaivoihin

Purentaelimistön vaivat voidaan jakaa lihasperäisiin, nivelperäisiin, hermoperäisiin ja tulehdusperäisiin – lisäksi vaiva voi olla edellä mainittujen yhdistelmä. Purentahieronnalla voidaan vaikuttaa parhaiten lihasperäisiin vaivoihin – muissa tapauksissa hoitoa kannattaa lähteä etsimään ensisijaisesti hammaslääkärin suunnalta. Hammaslääkäriä on muutenkin aina hyvä konsultoida leukakipujen pitkittyessä, sillä lihasjumien lisäksi vaivan taustalla voi olla purentavirhe tai leukanivelen toimintaongelma. Bruksismin kohdalla hammaslääkäri voi myös valmistaa potilaalle purentakiskon, joka vähentää narskuttelun aiheuttamia vaurioita hampaille.

Miten purentahieronta tehdään?

Kun lihasjännitykset varmistuvat purentaongelmien syyksi, voidaan hieronnalla helpottaa oireita merkittävästi. Purentahieronnan täsmällinen kulku riippuu aina asiakkaan vaivoista ja tämän tarpeista. Hieronta voidaan aloittaa joko selinmakuulla tai mahalla maaten. Usein asiakkaalta käsitellään ensin niska-hartia-alue ja kallonpohja. Lihaksia hierotaan ja kaularankaa voidaan samalla mobilisoida kevyesti. Mobilisointi rentouttaa kaularangan asentoa ylläpitäviä lihaksia.

Tämän jälkeen tarkistetaan olkavarsien ja rintalihasten tilanne – jos alueelta löytyy jännityksiä, ne hierotaan pois. Rintalihasten avaaminen helpottaa hengittämistä ja tekee olosta kaikin puolin keveämmän. Yleensä hieronnassa siirrytään seuraavaksi kasvojen alueen lihaksiin. Kasvoista löytyy monesti jännityksiä, jotka ovat syntyneet leukajumien sivutuotteena. Kasvoitsta hierotaan mm. poskien, silmänympäryksien ja otsan lihaksia.

Kasvojen jälkeen hieronnassa siirrytään varsinaisiin purentalihaksiin –erityishuomiota saavat suun sulkemista hoitavat masseter-lihakset, suunpohjan ja kieliluun lihakset sekä ohimolihas – temporalis. Näitä hierotaan tavallisilla tekniikoilla ulkoisesti ja myös venytetään. Mikäli asiakas haluaa, voidaan hierontaa jatkaa myös suun sisäpuolelle.

Suun sisäpuolen hieronta ei ole välttämätöntä, mutta monille juuri se on koko homman ydin. Menemällä suun sisälle saadaan pahimmatkin kohdat käsittelyyn, sillä jännitykset ovat monesti pintaa syvemmällä – lähempänä leukaniveliä. Varsinkin masseter-lihaksen sisempään osaan saa päästään hyvin kiinni suun kautta. Kun suun sisäpuoli on hoidettu, hieronta alkaa olemaan lopuillaan. Hieroja nappaa kumihanskat pois käsistään ja lopussa voidaan vielä ajan puitteissa hieman hipsutella päänahkaa rentoutumismielessä.

Miltä purentahieronta tuntuu?

Monia suun sisäpuolen hierominen epäillyttää ajatuksena. Purentahierontaa ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä suurin osa ei koe sitä mitenkään erityisen epämukavaksi. Jos lihakset ovat pahasti jumissa, hieronta saattaa toki olla paikoin hieman kivuliasta, kuten kaikki hieronta. Kroonisista leukakivuista kärsiville tämä on kuitenkin sitä ns. ”makeaa kipua”, joka otetaan vastaan iloiten tietäen sen hyvät vaikutukset.

Hieronnan jälkeen kasvojen ilme muuttuu usein silminnähtävästi, sillä suun alueen lihasjännitykset ovat poissa. Hierontaa seuraavina päivinä posket saattavat tuntua aroilta. Vastapainoksi saa kuitenkin ihanan levon leukakivuista ja päänsäryistä.

Purentahieronnalla alkuun – ergonomialla ja jumpalla maaliin

Hieronnan lisäksi on tärkeää, että lihasjännitysten alkuperäinen syy selvitetään ja poistetaan (mahdollisuuksien rajoissa). Jos taustalla on esimerkiksi huono työskentelyasento päätetyössä, tällöin työergonomia pitää laittaa kuntoon. Jos taas syynä on puhetyön aiheuttama äänen ylirasitus, on tärkeintä huolehtia ensisijaisesti lihasten riittävästä palautumisesta. Joskus myös stressinhallinta- ja rentoutumiskeinot voivat olla avainroolissa kipujen hoidossa.

Usein pelkkä työergonomian parantaminen auttaa vähentämään leuka- tai niskakipuja. Huono työasento ei nimittäin kuormita ainostaan aktiivisesti työtä tekeviä lihaksia vaan myös muita lihaksia, joiden on sopeuduttava tilanteeseen. Jos toimistotyöläinen istuu huonossa ryhdissä, leuka alkaa helposti työntyä eteenpäin – tämä venyttää kaulan lihaksia ja supistaa vastaavasti niskan ja kallonpohjan lihaksia. Toisaalle siis syntyy pitkässä juoksussa jännityksiä ja toisaalla lihakset taas heikkenevät. Venyneet kaulalihakset aiheuttavat puolestaan suun lihaksille lisärasitusta, sillä ne tekevät suun sulkemisestä vaikeampaa. Työergonomiaan kannattaa siis suhtautua vakavasti purentavaivojenkin näkökulmasta!

Purentalihaksia on hyvä myös vahvistaa erillisellä leukajumpalla. Lihasten vahvistaminen tukee hierontahoitoa, sillä se auttaa palauttamaan pään ja niskan alueen normaalia lihastasapainoa ja parantamaan leuan lihasten häiriintynyttä aineenvaihduntaa. Alla esitetty treeniohjelma sopii kaikille lihasperäisistä purentaongelmista kärsiville. Muistathan kuitenkin aloittaa jumpan maltillisesti, sillä suun lihakset saattavat alkuun kipeytyä treenistä.

Suun lihasten jumppaohjeet

  1. Lämmittely. Rentoudu ja laske hartiat alas. Lämmittele aluksi suun lihaksia avaamalla ja sulkemalla suuta sekä liikuttelemalla leukoja kevyesti sivusuunnassa edestakaisin. Voit myös venytellä leukaa: pidä leuka muutama sekunti ääriasennossa ja rentouta se sitten.
  2. Suun sulkeminen ja avaaminen. Aloita varsinainen jumppa avaamalla suuta mahdollisimman paljon (ilman kipuja). Pää saa taipua avatessa hieman takakenoon. Pidä leukaa hetki ääriasennossa ja sulje sitten suu. Tee 5-10 toistoa.
  3. Suun avaus vastuksella (kuva A). Avaa suu auki vastustamalla liikettä kädelläsi. Pidä leukaa hetki ääriasennossa ja rentouta lihas. Tee 5-10 toistoa. 
  4. Työnnöt vastustuksella (kuva B). Työnnä leukaasi eteenpäin vastustamalla samalla liikettä kädelläsi. Pidä hetki ääriasennossa ja rentouta lihas. Tee 5-10 toistoa.
  5. Sulkeminen vastustuksella (kuva D). Avaa suu ilman vastusta. Sulje sitten suu vastustamalla liikettä kädelläsi – saat parhaan otteen sormillasi alaleuan kärjestä tai etuhampaista. Sulje suu ja pidä jännitystä muutama sekunti –rentouta lihas ja avaa suu uudelleen . Tee 5-10 toistoa.
  6. Sivuliike vastustuksella (kuva C). Liikuta leukaa sivulle ja vastusta liikettä kädelläsi. Pidä hetki ääriasennossa ja rentouta lihas. Tee 5-10 toistoa molempiin suuntiin.
  7. Kielen pyöräytykset. Sulje suu, työnnä kieli hampaiden välistä ylähampaiden eteen. Pyöritä kieltä hampaiden etupuolella niin, että se koskee vuoroin ylä- ja alahampaita. Tee 5-10 pyöräytystä molempiin suuntiin. Tässä kannattaa olla alussa varoivainen, sillä kieli kipeytyy herkästi ensimmäisillä kerroilla. Aloita siis mieluummin 5 toistosta per suunta ja kasvata toistomäärää lihasten vahvistuessa.
  8. Loppuvenyttely. Venytä lopuksi leukoja suu auki -asennossa. Voit vahvistaa venytystä halutessasi vetämällä peukalolla ylähampaista ja etusormella alahampaista.

* * *

  1. Pullonkorkkivenytys. Tämä on extraliike, joka on hyvä tehdä erillään leukajumpasta. Voit tehdä venytyksen vaikka työpäivän jälkeen katsoessasi kotona telkkaria. Venytys auttaa stressin jännittämiä lihaksia palautumaan normaaliin mittaansa. Avaa suu ja laita viinipullon korkki ylä- ja alahampaiden väliin. Koita tietoisesti rentouttaa lihaksia venytyksen aikana. Pidä suuta venytyksessä ensimmäisellä kerralla 10-30 sekuntia. Lisää venytysaikaa asteittain, kunnes pystyt pitämään korkkia paikallaan 5-10 minuuttia. Tee harjoitus kerran päivässä silloin kun sinulle parhaiten sopii.
  2. Leuan rentoutus. Extraliike. Istu hyvässä ryhdissä. Keskity hetkeksi rentouttamaan leukaasi tietoisesti – anna leuan pudota hieman alas ja suun aueta. Ota sitten kädelläsi kiinni leuan kärjestä ja ala heiluttaa sitä pienellä vatkaavalla liikkeellä ylös-alas -suunnassa. Liikkeen tulisi olla mahdollisimman nopeaa. Keskity rentouttamaan leukaa niin, että leuka liikkuu ”lötkönä” käden mukana. Aluksi leuka saattaa tuntua todella kankealta, mutta se alkaa vähitellen rentoutua kun jatkat määrätietoisesti liikkeen tekemistä. Joillakin rentoutumista auttaa suun avaaminen lähes ääriasentoon ja leuan työntäminen samalla pitkälle eteen (leuan omilla lihaksilla). Kun löydät leukaan rentouden, jatka ravistelua vielä 5-10 sekuntia. Tämän jälkeen voit lopettaa. Liikkeen tarkoitus on opettaa leukalihaksille uudestaan rento perusasento. Voit tehdä tätä liiketta aina kun muistat.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments