You are currently viewing Hieronta nopeuttaa lihasrevähdyksen paranemista

Hieronta nopeuttaa lihasrevähdyksen paranemista

Ylikuormitettu tai liian kylmä lihas on altis revähdyksille treenin aikana. Varsinkin heti harjoituksen alussa tehdyt kovat ponnistukset ja liialliset venytykset voivat katkaista lihaksesta yksittäisiä lihassäikeitä – toisin sanoen, reväyttää lihaksen. Lihasrevähdyksen aikana tuntuu vihlaiseva kipu, mutta lihaksesta ei kuulu ääntä. Jos kivun lisäksi kuuluu voimakas napsahdus tai pamaus, kysymyksessä on todennäköisesti koko lihaksen katkeaminen, joka vaatii aina lääkärin hoitoa. Lihasrevähdykset sen sijaan paranevat yleensä itsestään ajan kanssa.

Revähtäneessä lihaksessa osa lihassoluista tai solukimpuista on katkennut. Kun katkenneet säikeet vetäytyvät, ne saattavat muodostaa ihon alle pieniä paukuroita. Samaan aikaan ihon pinnalle muodostuu mustelma (yleensä revähdyskohdan alapuolelle). Kipu tuntuu pääasiassa ihon pinnalla revähtäneen lihaksen kohdalla. Kipu on staattista ja tuntuu levossa – lihaksen aktivointi pahentaa kipua.

Revähtäneen lihaksen hoitaminen

Tärkeintä alussa on maltti! Revähtäneelle lihakselle pitää antaa tarpeeksi aikaa korjaantua – älä siis kiirehdi takaisin lenkkipolulle tai salille liian aikaisin. Huonosti hoidettu revähdys uusiutuu helposti ja pahimmillaan treenitauko pitenee entisestään. Onneksi on kuitenkin olemassa joitakin kotikonsteja, joilla voit hieman vauhdittaa vamman paranemista. Mikäli kipu jatkuu kotihoidosta huolimatta pidempään ja lihaksen normaali toimintakyky ei palaudu, hakeudu tällöin lääkärin hoitoon.

Ensiapuna kylmää

Heti revähdyksen jälkeen lihaksen päälle kannattaa asettaa kylmäpaketti pyyhkeeseen kiedottuna (max. 10 min kerrallaan). Jos revähdys on raajassa, voi käden tai jalan nostaa kohoasentoon vaikutuksen tehostamiseksi. Näillä konsteilla pyritään vähentämään lihaksen sisäistä verenvuotoa ja lievittämään turvotusta. Ensimmäisinä päivinä voi kipuihin ottaa esim. apteekista saatavaa tulehduskipulääkettä (ei aspiriinia). Pidempää kuuria ei kuitenkaan suositella, sillä se voi hidastaa parantumista.

Jatkohoito kotona – liikuttelua kivun sallimissa rajoissa

Kylmähoitoa voi jatkaa pari päivää vammatapahtuman jälkeen (esim. 10min kylmää 3h välein). Kun lihasrevähdyksestä on kulunut 2-3 päivää, kannattaa lihasta alkaa liikuttelemaan kevyesti – tämä lisää verenkiertoa alueella ja nopeuttaa siten paranemista. Lihasta voi myös venyttää todella kevyesti heti kun kipu antaa myöden – venyttely ei saa kuitenkaan olla erityisen kivuliasta (jotta uusia säikeitä ei repeä). Venyttelyllä vähennetään syntyvän arpikudoksen määrää lihaksessa.

Hieronnan merkitys hoidossa

Akuutin vaiheen jälkeen (3 päivää – 2 viikkoa revähdyksen jälkeen, riippuen revähdyksen vakavuudesta) lihasta voi alkaa hieroa hellästi. Myös hieronnalla saadaan alueen verenkiertoa vilkastumaan – eli paraneminen nopeutuu entisestään. Hieronta vähentää lisäksi vammakohdalle syntyneitä jännitteitä. Lihasten rentouttaminen on tärkeää, sillä kireissä lihaksissa veri ei kierrä kunnolla ja kireät lihakset ovat myös riski vamman uusiutumiselle.

Tässä vaiheessa myös hierojalla käyminen kannattaa. Osaava hieroja käyttää lihakseen oikeita tekniikoita, kuten syvää poikittaista hankaushierontaa, jolla voidaan vaikuttaa merkittävästi lihakseen syntyvän arpikudoksen laatuun. Oikeanlainen hieronta estää irronneita säikeitä kiinnittymästä mm. viereisiin säikeisiin, jotta nämä eivät muodostaisi lihaksen toimintaa haittaavaa ”huonoa” arpikudosta.

Voit varata itsellesi hieronta-ajan alla olevasta linkistä, jos revähdyksesi akuutti vaihe on ohi (3 päivää – 2 viikkoa tapaturmasta).

Lyhyt muistilista

Vältä näitä:
  • Liikunta heti trauman jälkeen
  • Lämpöpakkaukset alkuvaiheessa
  • Aspiriini
  • Alkoholi
Nämä auttavat:
  • Kylmähoidot
  • Kohoasento
  • Kipulääkkeet alussa
  • Kevyt venyttely ja liikuttelu kivun sallimissa rajoissa
  • Hieronta
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments